לכל אדם ניתנת הזכות לערוך צוואה בה יפסוק כיצד ולמי יחולק עיזבונו לאחר מותו. הרצון להבטיח את עתיד המשפחה מבחינה כלכלית הוא צורך בסיסי המוביל זוגות רבים לערוך צוואה הנקראת הדדית.
צוואה הדדית עשויה להיות פתרון נפלא עבור זוגות המודעים להשלכת בחירתם ומלווים בעורך דין לענייני צוואות. מנגד צוואה הדדית עלולה להוות פתח לבעיות משפטיות רבות ומורכבות
מה זאת צוואה הדדית, כיצד עורכים אותה ובאילו מקרים היא עדיפה על פני צוואה רגילה? המאמר הבא יספק לכם את כל המידע הרלוונטי בנוגע לצוואה הדדית
זוגות רבים נוהרים לערוך צוואות הדדיות כדי להרגיש דאוגים ובטוחים, בייחוד בימים של אי וודאות. אולם לא הרבה יודעים כי בבחירה לערוך את צוואה זו הם מוותרים על האפשרות לשנות או לנסח צוואה אחרת לאחר פטירת בן זוגם. כיצד ניתן לערוך את צוואה בצורה נכונה ובריאה והאם מומלץ להסתייע בעורך דין כדי לעשות זאת כשורה? המאמר הבא יענה לכם על כל השאלות.
מה זאת צוואה הדדית
צוואה הדדית היא מסמך משפטי המאפשר לבני זוג להסתמך זה על זו בעת משבר, כך במקרים בהם אחד מבני הזוג נפטר כל רכושו של המנוח יעבור לבן הזוג הנותר בחיים, כמו כן בני הזוג יכולים לקבוע כיצד יחולק הרכוש בין בן הזוג הנותר בחיים לבין ילדיהם המשותפים. סוג צוואה זו עורכים בשתי צוואות נפרדות אשר ייכתבו באותו הזמן ויהיו בעלות נוסח זהה. ניתן לערוך את הצוואה במסמך אחד הנקרא צוואה משותפת, בכל מקרה זהו הסכם המחייב את בני הזוג בצורה שווה ומונע שינויים עתידיים.
עם זאת חוק הירושה מאפשר לבני הזוג לערוך שינויים בצוואה ההדדית עם הודעה בכתב לצד השני, זאת כדי לאפשר לבן הזוג לשנות את הצוואה במידה ויחפוץ בכך. כל השינויים מותרים כל עוד בני הזוג עדיין בחיים. חשוב לציין- הזכות לערוך ולשנות את הצוואה פוקעת באופן מידי עם פטירת אחד מבני הזוג.
מה ההבדלים בין צוואה הדדית לצוואה רגילה
חוק הירושה אינו מותאם לרצונותיהם של משפחות רבות המעוניינות לחלק את הרכוש בצורה שתענה על צרכיהם האישיים. לדוגמה, במקרים בהם אחד מבני הזוג נפטרים, עזבונו של הנפטר יחולק באופן שווה בין בן הזוג לבין הילדים, זאת על פי חוק הירושה.
החדשות הטובות הן שניתן לשנות את מערך הירושה הקבוע בחוק ולצוות כי עם פטירת אחד מבני הזוג, עזבונו של הנפטר יעבור לבן הזוג הנותר בחיים ועם מות בן הזוג השני העיזבון יעבור לידי הילדים. בעזרת עריכת הצוואה ניתן לשנות את סדר ההורשה המוגדר בחוק ולהשאיר את הרכוש וההון בידי בן הזוג.
מבנה הצוואה ההדדית שונה במהותו מצוואה רגילה, מאחר ובצוואה רגילה ניתן לערוך שינויים, לבטל ולערוך צוואה חדשה בכל עת, לעומת זאת צוואה ההדדית מסתמכת באופן הדדי על שני בני הזוג, לכן במידה ובני הזוג יבקשו לערוך שינויים או לבטל את הצוואה לאחר חתימתם, הם עלולים להיתקל בקשיים שיצריכו מהם עמידה בתנאים מסוימים.
האם ניתן לבטל צוואה הדדית?
לפי חוק הירושה, על מנת שביטול הצוואה מסוג ההדית יקבל תוקף, נדרשים להתקיים אחד מהתנאים הבאים:
אם בני הזוג עודם בחיים, הצד המבקש את ביטול הצוואה יצהיר על כך בכתב וימסור את ההודעה בדבר ביטול הצוואה לצד השני. רק לאחר מסירת ההודעה הצוואות של שני הצדדים מבוטלות.
במידה ואחד מבני הזוג נפטר ובן הזוג הנותר בחיים מבקש לבטל את הצוואה הוא יידרש לפעול לפי הקריטריונים הבאים:
א. ביטול צוואה הדדית טרם חלוקת העיזבון– במידה ובן הזוג הנותר בחיים מבקש לבטל את הצוואה הוא יאלץ לסלק את עצמו מהצוואה ובכך לוותר על כל חלק בירושה.
ב. ביטול צוואה הדדית לאחר חלוקת העיזבון– על מנת לבטל את הצוואה על בן הזוג הנותר בחיים להשיב חזרה את כל העיזבון שירש לפי הצוואה ההדדית, במידה ולא ניתן להשיב את שירש, בן הזוג ישיב את העיזבון על פי שוויו הכספי.
התנאים הללו חלים רק אם אין בצוואה ההדדית הוראה האוסרת את ביטול הצוואה, במקרה וקיימת הערה כזו, הזכות לבטל את הצוואה תישלל מבן הזוג הנותר בחיים. על מנת לנהל את ענייני הצוואה ההדדית כשורה, לאחר פטירת אחד מבני הזוג יש לפנות לעורך דין צוואות כדי להגיש בקשה לצו קיום צוואה במשרדי הרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח.
האם ניתן להגיש התנגדות לצוואה הדדית
החוק מאפשר להתנגד לכל צוואה במקרים של פגיעה או עוול, בטווח זמן של שבועיים מיום פרסום הבקשה לצו קיום הצוואה בעיתונות היומית. כאשר מדובר צו קיום צוואה הדדית תהליך ההתנגדות לקיום הצו אינו שונה אך מספר הטענות להתנגדות עשוי להיות גדול בהרבה מצוואה רגילה. זאת מאחר ועריכת הצוואה מצריכה עמידה בקריטריונים רבים כדי לקבל תוקף חוקי לעומת עריכת צוואה רגילה. זאת אומרת שבמקרה והצוואה לא נערכה כהלכה ייתכן וימצאו לא מעט פרצות משפטיות באמצעות עורך דין לירושה שישרתו את המתנגדים לצו קיום הצוואה.
מדוע מומלץ להיעזר בעורך דין בכל הנוגע לצוואות הדדיות
על מנת לערוך צוואה מסוג ההדדית תקינה וחוקית נדרשת בקיאות רבה בדיני צוואות בכלל וצוואות הדדיות בפרט, תוך הקפדה על ניסוח מדויק שלא ישאיר פרצות למתנגדים פוטנציאליים. עורך דין הוא צד אובייקטיבי ומטרתו להגן ולהאיר את עיניי בני הזוג בעת עריכת הצוואה ולאורך כל הדרך. עריכת צוואה יכולה להיות פתח לניצול המשאבים בין בני זוג, עורך דין מקצועי יכוון את בני הזוג בצורה מקצועית תוך שמירה על האינטרסים של לקוחותיו.
R.D.B משרד עורכי דין ונוטריון – המקום שיעניק לכם בטחון
אנו מתמחים בעריכת צוואות הדדיות בצורה מקצועית ומדויקת תוך ליווי אישי החל מפגישת הייעוץ הראשונה לאורך כל הדרך אל חתימת הצוואה ומינוי אפוטרופוס במידת הצורך על פי בקשת הלקוח.
אצלינו תקבלו תמיכה משפטית לכל הקונפליקטים שאתם עלולים להיתקל בהם, עם צוות עורכי דין בעלי חשיבה עצמאית וחריפה אנחנו נעמוד לצידכם בכל הרגעים תוך מתן פתרונות יצירתיים ומוצלחים, כי הבטחון שלכם הוא ההצלחה שלנו. מוזמנים ליצור עמנו קשר
מאמרים נוספים שיעניינו אתכם