החיים הם תהליך היצירה הגדול ביותר שלנו. במהלכם אנחנו צוברים רכוש, בונים בתים ונהנים מהם לאורך השנים עם הקרובים לנו. במוקדם או במאוחר יגיע הרגע שבו תתהו מה יעלה במפעל חייכם שבניתם בעמל רב. אולי תרצו להוריש את רכושכם לחבר, קרובת משפחה או אולי ארגון שאתם מזוהים אתו. כך או אחרת, זכותו הבסיסית של כל אדם היא לצוות כיצד ולמי יחולק רכושו, נכסיו וממונו לאחר לכתו מן העולם. ניסוח זה בכתב או בעל פה, נקרא צוואה והוא מהווה מסמך משפטי לכל דבר ועניין, כל עוד נערך בהתאם לקריטריונים המוגדרים בחוק הירושה
אילו סוגי צוואות ניתן לערוך? האם צוואה יכולה להיפסל? ריכזנו עבורכם את כל התשובות לשאלות החשובות ביותר בדיני צוואות
נתחיל במונח הבסיסי ביותר, מהי צוואה?
צוואה הינה מסמך משפטי, מטרתו לאגד בצורה מסודרת את רצונותיו של המוריש, באשר לחלוקת רכושו ונכסיו בין יורשיו.
באילו דרכים ניתן לערוך צוואות?
במדינת ישראל קיימות ארבע סוגי צוואות, כל אחת נערכת בדרך אחרת ודורשת תנאים שונים כדי להיחשב תקנית בעיני חוק.
- צוואה בכתב יד – צוואה בכתב יד, כשמה כן היא. חייבת להיכתב כתב ידו של המצווה תוך ציון תאריך עריכת וחתימת הצוואה. זאת לפי סעיף 19 לחוק הירושה. עוד בנושא
- צוואה בפני עדים – זוהי הצוואה השכיחה ביותר, עליה להיערך בנוכחות שני עדים מעל גיל 18 וכשרים מבחינה משפטית. כל אדם המוזכר בירושה אינו יכול להיות עד מאחר והוא בעל עניין, משמע שהעדים נדרשים להיות בלי עניין כלל בצוואה. נוכחותם של העדים מחזקת את כשרות של הצוואה ואת העובדה כי המצווה ערך וחתם על הצוואה מרצונו.
- צוואה שבעל פה – לפי דיני צוואות, סעיף 23 לחוק הירושה. על צוואה שבעל פה להיאמר בקול רם בנוכחות שני עדים. על העדים להעלות את הצוואה שהם שומעים בעל פה, על הכתב ולבצע רישום ירושה. במרבית המקרים משתמשים בצוואה זו במידה והמצווה נמצא על ערש דווי, והוא אינו יכול לערוך אותה לבד בשל מצבו.
- צוואה בפני רשות – צוואה בפני רשות הינה צוואה שנערכת באמצעות גורם משפטי. את הצוואה הזו ניתן לערוך בעל פה או בכתב. יש להגיש אותה לאחד מהגורמים הבאים: כמו, נוטריון, רשם הירושות, עורך דין, שופט, חבר בית הדין הרבני.
האם ניתן לפסול צוואה לאחר חתימתה?
התשובה היא כן, במקרים בהם כשרות הצוואה מוטלת בספק, היא עשויה להיפסל על ידי שופט.
- במידה וצוואה נערכה שלא לפי הקריטריונים המוגדרים בחוק.
- במקרים בהם יורש אחד או יותר התערבו בעריכת הצוואה.
- באם כשרותו הנפשית או השכלית של המצווה מוטלת בספק, אזי היורשים עשויים לערער על צוואתו של המנוח ולרוש את פסילתה.
האם יש צורך בשירותיו של עורך דין בכדי לערוך צוואה?
כל אדם מעל גיל 18 יכול לערוך את צוואתו באופן עצמאי לגמרי וללא צורך בעורך דין לשם כך. אך רצוי ומומלץ כי כל אדם אשר מחליט לערוך את צוואתו ללא ליווי, יהיה בקיא בדיני צוואות.
כאשר אתם עורכים צוואה, הרצון הפנימי הוא להיות, מה שנקרא בראש ולב שקטים. עריכת צוואה אינה דבר מסובך, אך יש לעשותה בצורה הנכונה. מעורבותו של עורך דין תמנע פגמים וטעויות שעלולות להוביל לפסילתה של הצוואה. כמו כן עורך דין מקצועי יערוך עבורכם את הצוואה בצורה נהירה, מדויקת ומבלי להשאיר נקודות תורפה שעלולות להוביל לערעורים שונים וסכסוכים משפחתיים.
לסיכום: עריכת צוואה הנה פעולה פשוטה יחסית, אשר נגישה לכל אדם מעל גיל 18. אך יש לערוך את הצוואה לפי התנאים המוגדרים בחוק ומבלי להשאיר פינות דרכן ניתן יהיה לערער על צוואתו של המוריש. צוואה היא המילה האחרונה שלכם, המתנה היקרה ביותר שלכם! מומלץ להיעזר בעורך דין צוואות.
R.D.B LAW FIRM – הבית שלך לעולם המשפט
חברתנו בעלת וותק רב בדיני צוואות וירושות. אצלנו תמצאו את המעטפת והתמיכה הדרושים לעבור את התהליכים הרגישים הללו בהצלחה ובנחת רוח!
- ייעוץ וייצוג משפטי
- עריכת צוואות מקצועית
- סיוע בהוצאת צווי ירושות וצוואות
- ניהול עיזבונות
- גישור, במקרים של מחלוקות משפחתיות
מוזמנים ליצור קשר עם חברתנו, ונשמח לסייע גם לכם להגיע למחוז חפציכם…
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"