אחת הזכויות הבסיסיות העומדות לרשות כל אדם היא לערוך צוואה שתפסוק כיצד יחולק רכושו לאחר לכתו מן העולם. זכותו של המצווה לבחור מי יהיו יורשיו, אילו נכסים ורכוש יירש כל אחד מהיורשים והוא רשאי אף להתנות את קבלת הירושה במילוי פעולות מסוימות
זכות נוספת העומדת לרשותו של המצווה, היא היכולת לבחור יורש אחד נבחר שיירש נכסים מסוימים מהירושה ויורש נוסף שיירש את היורש הראשון לאחר פטירתו מן העולם
מבולבלים? אל דאגה, המאמר הבא יבהיר לכם את המושג "יורש אחר יורש", מה זה אומר? והאם יש לכך השפעה על הצוואה
מה זה יורש אחר יורש?
המונח יורש אחר יורש מתאים למצבים בהם רצונו של המצווה הוא להוריש את עיזבונו לשני אנשים ובזמנים שונים. כלומר, חלוקת הרכוש תהיה באופן הזה, שיורש אחד יירש את כל הרכוש והיורש השני יירש את יתרת העיזבון רק לאחר פטירתו של היורש הראשון.
למי מתאים הוראת יורש אחר יורש?
במרבית המקרים ניתן למצוא ציווי של יורש אחר יורש בצוואות הדדיות שעורכים בני זוג. בצוואה הזו מצווים בני הזוג כי במידה ואחד מבני הזוג נפטר, בן/בת הזוג הנותר בחיים יירש את כל עיזבונו. רק לאחר פטירתו של בן/בת הזוג השני יתרת העיזבון תעבור לידי ילדיהם.
לדוגמה- דוד ויפעת ערכו צוואה הדדית והוסיפו לצוואה ציווי של יורש אחר יורש. לאחר תקופה מסוימת דוד נפטר, לפי הצוואה, כל הרכוש יעבור לידיה של יפעת. רק לאחר פטירתה של יפעת יתרת העיזבון תעבור לידי היורשים השניים, ילדיהם.
חשוב לציין, כי במידה והמוריש ערך צוואה ובה קבע הוראה של יורש אחר יורש, זאת אומרת שלאחר מותו עיזבונו יועבר לידי בן הזוג הנותר בחיים, ובמידה ובן הזוג הנותר נפטר גם הוא, יתרת העיזבון תועבר לידי שני ילדיו ותחולק באופן שווה. חל איסור על בן הזוג לערוך את הצוואה מחדש ולקבוע סדר חלוקה חדש בו ילד אחד יקבל יותר מילד אחר, זאת מאחר והמוריש הביע את רצונו בצוואה המקורית בדרך הוראת יורש אחר יורש.

מתי היורש השני יקבל את חלקו בעיזבון?
באופן עקרוני היורש השני יקבל את חלקו בעיזבון לאחר פטירתו של היורש הראשון, או במידה וצוין אחרת בצוואה, בכל אופן המוקדם מבין השניים.
אף על פי כי ליורש הראשון ניתנת הבחירה לעשות בירושה ככל העולה על רוחו, וזה כולל מכירת נכסי מקרקעין, שימוש בכספי הירושה ומכירת רכוש. החוק קובע כי על מנת להימנע מסיטואציות לא הגונות, היורש הראשון אכן רשאי לעשות בירושתו ככל העולה על רוחו, אך הוא אינו יכול להעביר את הירושה שקיבל בצוואה הלאה ליורשים אחרים זולת היורש השני. זאת אומרת שהיורש השני מחויב לשמר את הוראת יורש אחר יורש, לאחר פטירתו של היורש הראשון היורש השני יזכרה ביתרת העיזבון.
למעשה, לאחר פטירתו של היורש הראשון הירושה חוזרת לידי המוריש ולאחר מכן עוברת לחזקת היורש השני.
מהם התנאים העומדי בפני היורש השני?
- על היורש השני להיות כשיר מבחינה משפטית בעת קבלת הירושה עצמה. כלומר, גם במידה ובעת פטירתו של היורש הראשון היורש השני לא היה כשיר מבחינה משפטית, בעת קבלת הירושה הוא יהיה חשוב ככשיר.
- על היורש השני להיות בין החיים בעת קבלת הירושה, אחרת חלקו בעיזבון יבוטל.
האם יש צורך להיעזר בעורך דין בעת עריכת הוראת יורש אחר יורש?
תחום דיני ירושות הינו תחום מורכב ומסועף, יש לגלות בקיאות רבה בלשון החוק ולנסח זאת בצורה נהירה ושאינה משתמעת לשתי פנים. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין ירושה בכדי להימנע מניסוחים העלולים הוביל למחלוקות משפחתיות. צוואה הינה המסר האחרון של האדם בעודו בין החיים, ניסוח מדויק יעביר את רצון המצווה על מי מנוחות ומבלי לגרום לקונפליקטים משפטיים העלולים לעלות כסף רב ונזקים משפחתיים.
כמה מילים לסיכום
דיני ירושה מאפשרים לכל אדם לערוך מגוון סוגי צוואות, זאת בכדי שכל אחד ואת יוכלו לממש את זכותם בדרך הנוחה והמתאימה להם. אחת הדרכים בה אדם יכול להוריש את רכושו באופן הדרגתי ליורש אחד ואז ליורש שני היא באמצעות הוראת יורש אחר יורש. יש להיוועץ עם עורך דין טרם הפקדת צוואה שכזו בכדי להגיע לתוצאות המדויקות ביותר וללא מאבקים.
R.D.B LAW FIRM – הבית שלך לעולם המשפט
חברתנו R.DB בעלת וותק רב בדיני צוואות וירושות. אצלנו תמצאו את המעטפת והתמיכה הדרושים לעבור את התהליכים הרגישים הללו בהצלחה ובנחת רוח!
כדי להגיע להצלחה כדאי להיעזר בטובים ביותר!
מוזמנים ליצור קשר עימנו ונסייע גם להשיג את המטרה במהירות וללא מאמץ.
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"