לשיחת ייעוץ חייגו: 03-9133341
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צו קיום ירושה

צו קיום ירושה

"מי שמטרה לו ויורש, הלא ירצה את המוות בזמן הנכון להם, למטרה וליורש. ומתוך יראת כבוד בפני מטרה ויורש לא יוסיף עוד לעטר בזרים נבולים את מקדש החיים ." פרידריך ניטשה
עריכת צוואה היא אחת הפעולות המשפטיות החשובות והנפוצות ביותר. זאת הדרך היחידה באמצעותה כל אדם יכול לבחור מי יירש את מפעל חייו בבוא הזמן. אך לצערנו החיים עשויים להיות בלתי צפויים ואנו עלולים לאבד בן משפחה או חבר במפתיע. מה עושים במקרה בו הנפטר לא הותיר אחריו צוואה שתורה כיצד לחלק את עיזבונו?
בהעדר צוואה, הירושה תתחלק על פי חוק, כדי לממש אותה על אחד היורשים או בעלי עניין אחרים להוציא צו קיום ירושה, איך עושים זאת? הכנו עבורכם את המדריך השלם להוצאת צו ירושה

צוואה

מהו צו ירושה

צו ירושה הינו מסמך משפטי שמטרתו להסדיר את אופן חלוקת עיזבונו של המנוח במקרים בהם אין צוואה תקנית שתפסוק כיצד יחולק הרכוש. חוק הירושה מגדיר את זהות היורשים ואופן חלוקת הרכוש ביניהם לפי מעגלי קרבה משפחתית. צו הירושה אינו דן בהיקף או בשוויו של העיזבון, אלא רק בהכרזת היורשים החוקיים של המנוח ואופן חלוקת העיזבון ביניהם.

כיצד מוציאים צו קיום ירושה

בקשה לצו קיום ירושה יכולים להגיש יורשיו של המנוח או כל אדם בעל עניין רלוונטי בעיזבון כגון, נושה של המנוח או אחד היורשים, נהל עיזבון. את הבקשה מגישים לרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח.

ניתן אף לגשת לבית הדין הרבני ולבצע את הליך הוצאת צו הירושה, דרך זו אמנם פחות נפוצה אך באמצעותה ניתן הוציא מהר יותר צו קיו ירושה וצו קיום צוואה. במידה ופונים לאחד מבתי הדין הרבניים על כלל היורשים ובעלי עניין רלוונטי בצוואה לחתום פה אחד כי הם מסכימים לקבל את סמכות השיפוט של בית הדין הדתי. מלבד זאת, במידה ומוציאים צו קיום ירושה דרך בי הדין הרבני, יש לקחת בחשבון כי זה מצריך קיום של דיון בבית הדין בנוכחות יורשיו של המנוח ושני גברים בעלי היכרות עם המנוח ויורשיו, שיהיו עדים לדיון. במידה ובית הדין לא מוצא לנכון למנוע את קיום צו היורשה על פי דין, יורשיו של המנוח יקבלו את צו קיום הירושה שיאפשר להם לממש את עיזבונו של המנוח.

האם יש הבדל בין בצו קיום צוואה לצו קיום ירושה

ובכן ישנו בדל גדול, לאחר מותו של אדם עיזבונו של המנוח עתיד להתחלק באחת משתי הדרכים הבאות:
במידה והמנוח הותיר אחריו צוואה תקנית, רכושו יחולק לפי רצונו. זאת מלבד מקרים בהם נופל פגם בעריכת הצוואה שעלול להוביל לפסילתה.
במקרה בו המנוח לא הותיר אחריו צוואה תקנית, במקרה כזה עזבונו של המנוח יחולק לפי חוק הירושה.

כיצד ניתן לדעת אם הנפטר הותיר אחריו צוואה

יורשיו של המנוח רשאים לפנות לרשם לענייני ירושה ולברר האם הנפטר הפקיד את צוואתו לפני מותו. במידה ולא הופקדה צוואה בידי הרשם ניתן לחפש בין חפציו ומסמכיו של המנוח. החוק אינו מחייב את המנוח להפקיד את צוואתו בידי הרשם לענייני ירושה. במידה ועורך דין ליווה את המנוח באופן מקצועי ניתן לפנות אליו ולברר האם הופקד אצלו העתק של הצוואה.

כיצד ניתן להוציא צו קיום צוואה

על מנת להוציא צו קיום צוואה על היורשים לעמוד בתנאים הבאים:

  • הגשת צוואתו המקורית של המנוח ותעודת פטירה מקורית.
  • יש למלא את פרטיו האישיים של המנוח ושל יורשיו.
  • יש לשלוח הודעה בדואר רשום לשאר היורשים בדבר הוצאת צו קיום צוואה.
  • יש להשיג חתימה מעורך דין לבקשה להוצאת צו קיום צוואה בצרוף ייפוי כוח.
  • יש לשלם את אגרת הבקשה לצו קיום צוואה ואגרת פרסום בעיתונות היומית.

יש להגיש את הבקשה בארבעה עותקים לרשם לענייני ירושה. ניתן להגיש את הבקשה באופן עצמאי, מקוון או בסיוע של עורך דין לענייני צוואות. לאחר מכן הרשם לענייני ירושה מאפשר לבעלי עניין רלוונטי להגיש התנגדות תוך 14 ימים מיום פרסום הבקשה. במידה ולא מוגשת שום התנגדות מטעם האפוטרופוס או בעלי עניין אחרים, הרשם לענייני ירושה יעניק את צו קיום הצוואה ליורשיו של המנוח והם יוכלו לממש את ירושתם. במידה ומוגשת התנגדות הרש לענייני ירושה יעביר אותה לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה.

לסיכום, כיום יש שתי דרכים באמצעותן אדם יכול להוריש את עיזבונו לאחר מותו, 1. באמצעות צוואה תקנית בה הוא יצווה כיצד ולמי לחלק את רכושו. 2. בהיעדר צוואה עיזבונו של המנוח יחולק לפי חוק הירושה, מטרתו להסדיר את אופן חלוקת עיזבונו של המנוח בין יורשיו. בכדי לעשות זאת על היורשים להוציא צו קיום ירושה . מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני ירושות כדי לצלוח את ההליכים הללו בדרך הטובה ביותר ובזמן הקצר ביותר.

R.D.B משרד עורכי דין דומב-בקבני, נוטריון וגישור

משרדינו מתמחה בכל הקשור לדיני צוואות וירושות, נשמח להעניק לכם את השירותים הבאים:
ייצוג וייעוץ משפטי ברמה הגבוהה ביותר

"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם

מעניינים בפגישת ייעוץ ללא עלות? השאירו פרטים כעת
מדריכים ומאמרים חדשים באתר