בעבר פדיית ירושות הייתה הפעולה שכרוכה בתשלום מס על הרכוש והנכסים שהועברו בירושה. תשלום המס נקבע לפי דרגת אחוזים מסוימת שנקבעה בחוק, מס הירושה בוטל בשנת 1981 ועד היום הוא נמצא במחלוקת בין מי שתומך בהחזרת החוק לבין מי שמתנגד להחזרת החוק בכל תוקף.
היום ניתן להוריש נכסים מבלי להיות מחויבים בתשלום מס, אך זהו פטור חלקי מאחר ואתם עלולים להיות מחויבים במיסים שונים בהתאם לפעולות המתלוות למימוש הירושה. מהו מס ירושה ובאילו מקרים תדרשו לשלם אותו? המאמר שלפניכם יספק לכם את כל התשובות
מהו מס ירושה
במדינת ישראל של שנות החמישים כל אדם אשר קיבל ירושה היה חייב בתשלום מס עזבון, גובה המס נקבע לפי אחוזים מסוימים מהירושה. חובת המס בוטלה בשנות השמונים מתוך ההבנה כי המיסים על הנכסים והרכוש המועברים בירושה שולמו בעת רכישתם ואין זה נכון להטיל מס נוסף על היורשים. אך לצד העובדה כי אין בישראל חובת תשלום מס על הירושה אין זה אומר שנכסים שיועברו בירושה לא יחויבו במיסים שונים, בהתאם לסוג הנכסים והפעולות שהיורשים יבצעו.
מהו חוק מיסוי מקרקעין
בניגוד לירושת ממון או מטלטלין אשר אינם חייבים בתשלום מס בעת העברתם לבעלות אחרת, ירושת נכס נדל"ן זה סיפור שונה. בעת מכירת נכס מקרקעין שעבר בירושה היורש יידרש לשלם מס שבח וברוב המקרים מדובר בלא מעט כסף.
סעיף 4 לחוק מיסוי המקרקעין קבע כי העברת נכס מקרקעין בירושה אינה נחשבת כפעולת מכירה ולכן היא פטורה מתשלום מס. אולם במקרים בהם היורשים מבקשים לחלק את הנכסים בשונה מהמצווה בצוואה, הם עשויים להידרש לשלם מיסים שונים.
לדוגמה: במקרה בו שלושה אחים ירשו שלוש דירות במשותף והם מעוניינים לחלק ביניהם את הנכסים כך שלכל יורש תהיה דירה אחת בבעלותו המלאה. יהיה עליהם להשוות מחירים בין הדירות השונות ולהעביר ביניהם את התשלומים בהתאם לשווי הדירות, תהליכים אלו של העברת העלות והמכירה יחויבו בתשלום מיסים שונים כמו, מס רכישה, מס שבח ואף מס שבח ירושה החל במקרים בהם היורשים מבקשים למכור נכס מקרקעין שעבר בירושה.
האם ניתן להימנע מתשלום מס ירושה
החדשות הטובות הן שניתן להימנע מתשלום מיסי ירושה, התהליך מצריך תכנון נכון של מס הירושה בטרם הגשת בקשה לצו קיום צוואה או צו ירושה. בעזרת תכנון מוקדם תוכלו להימנע מתשלומי מס מיותרים כתוצאה מחלוקת הירושה בין היורשים לאחר שהשגתם את הבקשה לצו ירושה.
תכנון מס ירושה נכון וטוב יתחיל עוד בימי חייו של המוריש בעת עריכת הצוואה, כך ניתן לקחת בחשבון את כל ההיבטים הקשורים למיסוי ואופן חלוקת הנכסים. אך גם בדיעבד תכנון מס נכון יסייע רבות בחסכון של משאבים וכסף רב, החל בבדיקת נכסי המקרקעין הכלולים בעיזבון, מקום הימצאם, רישום וחלוקת העיזבונות והמיסים המתלווים למימוש הירושה. הבדיקות הללו יסייעו לכם להבין האם כדאי לערוך מחדש הסכם חלוקת עיזבון, הסתלקות מירושה או לפנות לאלטרנטיבה אחרת.
במקרים בהם היורשים מעוניינים לשנות את אופן חלוקת הנכסים עליהם לערוך הסכם חדש בין היורשים אשר ייחשב כחלק נוסף מתהליך קבלת הירושה, כך ניתן להימנע משלום המס.
מערכת החוק בישראל הגדירה מקרים בהם ניתן יהיה למכור דירה שהתקבלה בירושה מבלי להיות חייבים בתשלומי מס שבח:
- במידה ולמוריש הייתה דירה אחת בבעלותו ובמידה והיה מוכר את דירתו בימי חייו היה פטור ממס, כך הפטור ממס השבח עובר לידי יורשיו של המנוח.
- במקרים בהם מוכר הדירה הוא צאצא, בן זוגו של הצאצא או בן זוגו של המוריש.
- במידה והדירה המיועדת למכירה נחשבת כדירה מגורים מזכה, כלומר תהליך בנייתה הושלם והיא מתאימה למגורים ונמצאת בבעלות יחידה של המוריש ואינה משמשת כעסק. כמו כן הדירה שימשה למגורים בארבעת השנים הקודמות למכירתה או בשמונים אחוז מהזמן.
- במידה והמוריש הוא היה הבעלים היחיד של נכס המקרקעין.
מהי חשיבותו של עורך דין ירושות בקבלת פטור ממסי ירושה
במדינת ישראל אין מיסוי על עיזבונו של הנפטר אולם, ישנם מקרים כמפורט לעיל בהם היורשים עלולים להיות מחויבים בתשלום מס רכישה ושבח. אך לצד זה החוק מעניק אלטרנטיבות דרכן ניתן יהיה להימנע מתשלומי המס השונים.
כדי לצלוח את התהליך המורכב הזה מומלץ להיעזר בשירותי עורך יד ירושות מקצועי שיסייע בתכנון מוקפד של מס הירושה, מה שיכול לחסוך לכם מפח נפש וכסף רב.
משרד עורכי דין ונוטריון R.D.B ההצלחה שלנו, החסכון שלכם!
משרדינו מתמחה בכל הנוגע למיסוי מקרקעין שעבר בירושה, אצלינו תקבלו ליווי אישי ומקצועי לאורך כל הדרך אל מימוש הירושה בצורה המיטיבה והחסכונית ביותר עבורכם.
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"