השאיפה הגדולה ביותר של מרבית האנשים היא להחזיק בבעלות על נכס נדל"ן. ובצדק, זה מעניק שקט נפשי ופותח אופק להתפתחות כלכלית.
אחת הדרכים לקבל זכויות בנכס נדל"ן היא בירושה. כאשר אדם הולך לעולמו, רכושו נכסיו וממנו יעברו לבעלות יורשיו החוקיים, בין אם מכוחה של צוואה או מכוחה של ירושה על פי דין. לעיתים קרובות מספר אחים עשויים לרשת במשותף דירת מגורים אחת או שתיים, כיצד יתחלק נכס המקרקעין בין כל האחים? האם ניתן להסדיר מחדש את חלוקת העיזבון במידה והאחים מוצאים לנכון בעת מכירת דירת ירושה בין אחים?
ובכן, אחת הפעולות המקובלות במצבים מהסוג הזה הוא לבצע מכירת דירת הירושה בין האחים על ידי יצירת הסכם חדש לגבי אופן חלוקת העיזבון. את ההסכם יש לערוך בצורה מקצועית ומחושבת מאחר ומדובר בהליכים בעלי חשיבות מכרעת מבחינת מיסוי והעברת הזכויות בין היורשים.
המאמר הבא יספק לכם מידע רלוונטי ועדכני בנוגע לדרכים באמצעותן ניתן למכור דירה שהקבלה בירושה בין האחים או לשנות את הסדרי הירושה.
חלוקה ראשונה של נכסי העיזבון – חוק מיסוי מקרקעין
מדינת ישראל פסקה במסגרת חוק מיסוי מקרקעין – נכס נדל"ן שעבר בעלות בירושה אינו נחשב כנכס שנמכר בעסקה ולכן דירת מגורים שעוברת לבעלות אחד או יותר מהיורשים אינה חייבת במס שבח או מס רכישה.
אך מה קורה כאשר היורש מעוניין למכור את הנכס
פה הדברים הופכים למעט יותר מורכבים מאחר והפטור הנ"ל תקף רק להעברת הבעלות הראשונית במסגרת הירושה, בין אם היא חלקית או מלאה. כלומר, כאשר אחד היורשים מעוניין למכור את חלקו בנכס או את הנכס בשלמותו, אזי הוא יאלץ לשלם את המיסים המתלווים למכירת דירה, שיעורם של המיסים יהיו בהתאם לזכאותו לקבלת פטור על דירת ירושה בהתאם לקריטריונים בחוק מיסוי המקרקעין.
מכיוון שכך פני הדברים, ההמלצה הטובה ביותר היא לשכור את שירותיו של עורך דין צוואות המתמחה בתחום מכירת דירת ירושה בין אחים. כך תוכלו לבחון את כל האלטרנטיבות העומדות לרשותכם בצורה מקצועית ושקולה, עורך דין יוכלו לסייע לכם להעביר את זכויות המקרקעין באמצעות יצירת הסכם "חלוקה ראשונה של נכסי העיזבון", זהו הסכם בו יורש אחד או יותר מוותרים על חלקם בנכס או בירושה בתמורה מסוימת המוסכמת על כל הצדדים ובלבד שלא תתקבל כל תמורה או תשלום מצד חיצוני. באמצעות יצירת הסכם שכזה, העברת הבעלות או הזכויות במקרקעין תהיה פטורה ממס.
"פטור דירת ירושה" בעת מכירת דירת ירושה בין אחים
חוק מיסוי המקרקעין קובע באילו מקרים נקבל פטור ממס במקרה של מכירת דירת ירושה. אך ישנם מקרים בהם אחים מעוניינים למכור את דירת הירושה ביניהם אך אינם מצליחים להגיע להסדר – בין אם מכוחה של חלוקה ראשונה של נכסי העיזבון, הסתלקות הירושה.
חשוב לנסות את כל האלטרנטיבות העומדות לרשותכם על מנת לקבל פטור או הנחה משמעותיים. את מאחר ופערי המיסים (מס שבח ומס רכישה) עשויים להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים!
החדשות הטובות הן שעורך דין לענייני ירושה המתמחה בנכסי מקרקעין העוברים בירושה ומכירת דירת ירושה בים אחים בפרט יוכל לסייע לכם לחסוך סמן וכסף רב.
ההמלצה היא לפנות לעורך דין המתמחה בסוגייה מתחילת ההליך ולפני שנוצר הסכם כזה או אחר העשוי להביא לביטולן של שאר האלטרנטיבות.
דירה המתקבלת בירושה היא נכס מקרקעין בעל ערך כספי גבוהה בהווה ובעל פוטנציאל אדיר להגדלת הרווחים באמצעות השכרה או מכירה בעתיד. יש לבצע את כל ההליך בצורה מקצועית כדי להימנע מחילוקי דעות ובעיות ירושה בין אחים האחרים העלולים להוביל למאבקים משפטיים ותשלומי מיסים מופקעים.
כמה מילים לסיכום על מכירת דירת ירושה בין אחים
קבלת דירה בירושה יכולה להיות הגשמת חלום נפלא עבור כל האחים! כיום, מערכת החוק תומכת ביצירת הסכמים שונים בין האחים היורשים כדי שכל צד יקבלה מענה לצורך שלו. כלומר, אחים רשאים לבצע הסכמים בינם לבין עצמם ואף לשנות את אופן חלוקת הירושה ביניהם בצורה שתטיב עם כלל הצדדים. לדוגמה, במידה ואחד מהאחים נמצא בעיצומו של הליך של הוצאה לפועל הוא יכול להעביר את זכויותיו לאחד האחים האחרים וכך חלקו בירושה לא נפגע.
יצירת הסכמים בין אחים בנוגע לירושה זאת אחד הפריווילגיות הגדולות שהמדינה מאפשרת, כך כל הפעולות נשארות בתוך המשפחה ללא הגבלה. יש לבצע את החלוקה המחודשת וההסכמים בצורה נהירה ומקצועית כדי לצלוח את ההליכים על הצד הטוב ביותר!
R.D.B משרד עורכי דין דומב-בקבני, נוטריון וגישור – הבחירה שלכם בהצלחה
משרדינו מתמחה בנושאי צוואות וירושות בכלל ובנכסי מקרקעין שעברו בירושה בפרט. נשמח לסייע גם לכם ליצור את המציאות שתטיב עמכם!
מוזמנים להשאיר את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם…
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"