לשיחת ייעוץ חייגו: 03-9133341
Search
Close this search box.

ירושה על פי דין

ירושה על פי דין

צוואות משמשות את בני האדם כבר אלפי שנים להעברת רכוש, ממון ומסרים שונים, מההורים לצאצאיהם. כיום ישנם קריטריונים ברורים דרכם ניתן לערוך צוואה תקנית. אך מה עושים במידה ואדם לא ערך צוואה נפטר במפתיע? במקרים כאלו תתבצע ירושה על פי דין/חוק, מה זאת אומרת? מדינת ישראל חוקקה את החוק הירושה שמטרתו לקבוע את זהות היורשים וכיצד יחולק העיזבון ביניהם
במאמר הבא נבאר את נושא ירושה על פי דין, כיצד מנהל ההליך והאם תזדקקו לעורך דין לענייני ירושה כדי לעבור אותו על הצד הטוב ביותר

הוצאת צו ירושה

נתחיל בשאלה הבסיסית ביותר, מהי ירושה

המונח ירושה מתייחס להעברת רכוש, כסף, זכויות או חובות של אדם ליורשיו לאחר לכתו מן העולם. עיזבונו של הנפטר זה ירושתו לבאים אחריו. לפי חוק הירושה, לאחר מותו של האדם עיזבונו יעבור לבעלותם החוקית של יורשיו על פי דין או על פי צוואה.

מהי ירושה על פי דין

בהיעדר צוואה בחיים שערך המנוח, מערכת החוק קובעת את זהות יורשיו של המנוח ואופן חלוקת העיזבון ביניהם. ירושה על פי דין הינה הליך משפטי בה מבררים אודות קרובי משפחתו של המנוח העשויים להיות יורשים, על פי מדרגת הקרבה שלהם למנוח.
אלו מדרגות הקרבה הקבועות בחוק:

  • בן/בת זוג של הנפטר וצאצאיו.
  • הורי המוריש וצאצאיהם.
  • הורי הוריו של המוריש וצאצאיהם.
  • במקרים בהם למנוח אין קרובי משפחה בין החיים, אזי המדינה תירש את עיזבונו.

מהו צו ירושה

בהיעדר צוואה תקנית, אחד מיורשיו של הנפטר נדרשים להגיש בקשה לצו ירושה לרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח. צו הירושה מכיל את כל פרטיו של המנוח כמו, תאריך פטירת המנוח, מקום פטירתו, זהות יורשיו ואופן חלוקת הרכוש ביניהם. עם קבלת צו הירושה היורשים יכולים להעביר לבעלותם את עיזבונו של המנוח כמצוין בצו הירושה.

האם לבן/בת זוג מגיעים זכויות בירושה בהיעדר צוואה

לפי חוק הירושה התשכ"ה – 1965, מדרגת הירושה הראשונה מתייחסת לבן/בת זוגו של המנוח בעת הפטירה. הם קרובי המשפחה הראשונים לרשת את העיזבון. חשוב לציין כי בן/בת הזוג אינם חייבים להיות נשואים למנוח. לפי חוק הירושה גרוש/ה אינם זכאים לרשת את העיזבון.

בין חוקיה של ירושה על פי דין נכללים גם זכויותיו של בן/בת זוג הידועים בציבור, דין הירושה מתייחס לידועים בציבור באותו האופן שבו הוא מתייחס לזוגות הנשואים על פי דין. זאת אומרת בן/בת זוג רשאים לרשת את כל עיזבונו של המנוח, החל מהרכב, דרך מיטלטלין וכלה בכל הציוד הקשור לביתם המשותף. עם זאת בן הזוג עשוי לקבל רק מחצית מהירושה במידה וקיימים יורשים נוספים.

ירושה על פי דין – מדרגות קרבה נוספות

מדרגת הקרבה השנייה מתייחסת לצאצאיו של המנוח. הם יהיו זכאים לרשת מחצית מהעיזבון לאחר שבן/בת הזוג יירשו את המחצית השנייה. כאשר ישנם יורשים ממדרגת קרבה מסוימת, שאר מדרגות הקרבה מתבטלות באופן אוטומטי. כלומר, במידה והמנוח הותיר אחריו בן/בת זוג או ילדים יתר קרובי המשפחה לא יהיו זכאים לקבל חלק בירושה. במידה ואחד מילדיו של המנוח נפטרים לפניו, במידה והוא הותיר אחריו ילדים, אזי נכדיו של המנוח יהיו זכאים לרשת את חלקו של ההורה בירושה.

מה הדין במידה ולמוריש אין קרובי משפחה בין החיים

במידה והמנוח לא הותיר אחריו קרובי משפחה בין החיים, ירושתו תעבור לניהולו של האפוטרופוס הכללי ותשמר שם מספר שנים. זאת בכדי לאפשר ליורשים פוטנציאליים לרשת את עיזבונו של המנוח ולקיים את הצוואה. בתום הזמן המוגדר בחוק ובמידה ואין צוואה תקנית או דורשים לירושה, המדינה תירש את עיזבונו של המנוח.

האם ניתן להסתלק מצוואה והקשר בין ירושה על פי דין

ככתוב לעיל, בהיעדר צוואה ירושת המנוח תתחלק על פי דין בין יורשיו החוקיים לפי מדרגות קרבה ביולוגית הקבועות בחוק. אך מה קורה כאשר אחד היורשים מעוניין לוותר על חלקו בירושה? לדוגמה, כאשר אדם הולך לעולמו ובת זוגו מחליטה לוותר על חלקה בירושה לטובת ילדיהם המשותפים. במצבים כאלו על האדם המבקש לוותר על הירושה להצהיר על כך וחלקו יועבר לידי יתר היורשים והוא לא ייחשב כיורש מלכתחילה. לפי ירושה על פי דין ניתן להסתלק מהירושה רק לטובת בן/בת זוג, אחים או ילדים. במקרים מסוימים ניתן אף לבטל את ההסתלקות מהירושה במידה והיורש מתחרט, כן ניתן למנוע מצבים בהם יורש מסתלק מהצוואה עקב הפעלת לחצים, איומים או נפילה לתרמית.

לסיכום, ההמלצה הטובה ביותר עבור כל אדם היא לערוך צוואה תקנית מאחר וזאת הדרך היחידה בה ניתן להבטיח שעיזבונו של המנוח יחולק לפי רצונו. מלבד זאת, כך ניתן למנוע מחלוקות רבות בין היורשים העלולות להוביל לסכסוכים קשים ותביעות משפטיות. אך גם במידה והמנוח לא הותיר צוואה, חוק הירושה מסדיר כהלכה את אופן חלוקת העיזבון בין יורשיו של המנוח.
מחפשים עורך דין המתמחה בירושות וצוואות? הגעתם למשרד הנכון!

R.D.B משרד עורכי דין דומב-בקבני, נוטריון וגישור

משרדינו מתמחה בייעוץ וייצוג משפטי מקצועי וחסר פשרות

  • ליווי והכוונה בעריכת צוואות
  • הוצאת צווי ירושה וצווי קיום צוואה
  • גישור משפחתי במקרים של מחלקות על ירושה

"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם

מעניינים בפגישת ייעוץ ללא עלות? השאירו פרטים כעת
מדריכים ומאמרים חדשים באתר