אחת ההתמודדויות הקשות ביותר היא אבדן של הורה, אין ספק, זה משאיר תהום גדולה שלא ניתן למלא אותה. לשמחתנו, מציאות החיים אינה מאפשרת לנו לשקוע בעצב ויש פעולות שונות לבצע בכדי להסדיר את עיזבונו של המנוח.
כיום יש שתי דרכים באמצעותן הורה יכול להעביר רכוש וממון לילדיו לאחר מותו, באמצעות צוואה חוקית או באמצעות צו ירושה. תחום הצוואות והירושות יכול לגרום למחלוקות קשות העלולות להוביל לסכסוכים משפחתיים קשים במידה ואחד מהצדדים מתקשים לקבל את הכתוב בצוואה או בצו הירושה
כיצד מתנהלת ירושה בין אחים לפי חוק הירושה? האם ניתן למנוע סכסוכים משפחתיים בנוגע לאופן חלוקת הרכוש? כיצד עורך דין יוכל לסייע ביישוב המחלוקת?
במקרה ואחד ההורים הולכים לעולמם הפעולה הראשונה שיש לבצע היא לברר היטב האם המנוח הותיר אחריו צוואה תקנית וחוקית. במידה ונערכה צוואה בצורה ברורה ונכונה, ברוב המקרים בית המשפט יורה לקיים את האמור בה. במידה ואחד מהיורשים רואה את עצמו כנפגע מקיומה של הצוואה הוא כמובן רשאי להגיש התנגדות, אך אם אין עילה מוצדקת בית המשפט עשוי לדחות את ההתנגדות על הסף.
חלוקת ירושה בין אחים בהיעדר צוואה
במידה המנוח לא הותיר אחריו צוואה תקנית המאפשרת את קיום הצוואה שתצווה כיצד יש לחלק את העיזבון, הירושה תתחלק לפי דין. מדינת ישראל חוקקה את חוק הירושה בכדי להסדיר את נושא הירושה במקרים בהם הנפטר לא ערך צוואה לפני מותו. כך שהירושה תתחלק בין היורשים לפי מעגלי קרבה הקבועים בחוק, כאשר המעגל הראשון מתייחס לבן/בת זוג של המנוח וילדיו, מחצית מן העיזבון יעבור לבעלות בן/בת זוגו של המנוח והמחצית השנייה תתחלק שווה בשווה בין האחים, במידה ואחד האחים נפטר בטרם קבלת והוצאת צו הירושה ילדו יירש את חלקו במקומו. האמור לעיל אמנם נשמע פשוט למדי, אך לצערנו בהיעדר צוואה מתעוררות מחלוקות רבות סביב אופן חלוקת הרכוש.
חלוקת ירושה בין אחים – כך תעשו זאת נכונה
בהמשך לאמור לעיל, בהיעדר צוואה עיזבונו של המנוח יתחלק לפי חוק הירושה המסדיר את זהות היורשים ואופן חלוקת הרכוש ביניהם לפי מעגלי קרבה. בת/בן זוגו של המנוח יירש מחצית מהרכוש וצאצאיו הביולוגיים והמאומצים יתחלקו שווה בשווה במחצית השנייה של העיזבון. חשוב לציין כי מבחינה חוקית ילדים חורגים אינ חשובים כיורשים חוקיים אלא אם צוין אחרת בצוואה.
האם ניתן להימנע מסכסוכים משפחתיים בנושאי ירושה?
הדרך הטובה ביותר להימנע מסכסוכים מהסוג הזה, היא לערוך מראש הסכם בין כל היורשים. במידה והמנוח לא הותיר אחריו צוואה שתשקף את רצונו, היורשים רשאים להתכנס יחד ולשנות את אופן חלוקת הרכוש ביניהם, לערוך הסכם חדש שיטיב עם כל הדדים.
ההמלצה היא להיעזר בעורך דין מקצועי הבקיא בדיני משפחה ולשון החוק, כך תקבלו את ההכוונה הטובה ביותר שתוביל ליצירת הסכם מדויק ומוסכם על כל הצדדים. יצירת הסכם חלוקת ירושה בין האחים יכול למנוע מחלוקות קשות העשויות להוביל לתביעות משפטיות העלולות לעלות כסף רב ואף גרוע מכך, לעיתים נוצרים קרעים בתוך המשפחה שמאד קשה לגרש עליהם. דבר זה חבל ועצוב מאד, בייחוד לאור העובדה שניתן למנוע את כל זה על ידי יצירת הסכם הורשה חדש.
הסכם חלוקת עיזבון
לעיתים חלוקת הירושה בין האחים באפן שווה אינה עולה בקנה מידה אחד עם רצונותיהם האישיים, זה הגורם העיקרי למחלוקות השונות בין האחים. לכל אחד אינטרס אחר שעלול להתנגד עם האינטרסים האחרים. יש לכך פתרון, אל תחכו לעת משבר מאחר וניתן למנוע את הבעיה מלכתחילה. באמצעות יצירת הסכם חלוקת עיזבון, היורשים רשאים לחלק את הרכוש, הנכסים והממון לפי ראות עיניהם כך שכל יורשם יקבל את החלק המוסכם על כולם.
מדוע ההסכם הזה הוא הפתרון האולטימטיבי? יצירת הסכם שכזה יאפשר ליורשים לחלק את הנכסים ביניהם מבלי לשלם מיסים כמו מס שבח או מס רכישה ובכך לחסוך כסף רב. כך היורשים יכולים לפצות זה את זה עקב שינויי הירושה ולאזן את התשלומים ביניהם מבלי לבזבז כסף.
כמה מילים לסיכום
אחדות המשפחה היא דבר חשוב מאין כמוהו ולעיתים סוגיות כמו ירושות וצוואות עלולות לגרום לקרע משפחתי עקב מחלוקות שונות. אל תגידו לא ידענו! ניתן לפתור את הסוגיות השונות על ידי עריכת הסכם חלוקת ירושה בין האחים באופן שייחשב כהמשך ישיר של ההורשה, ללא חיובי מס מיותרים. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני צוואות וירושות הבקיא בלשון החוק, כך תוכלו ליצור את ההסכם שיטיב ביותר עם עצמכם ועם משפחתכם.
R.D.B משרד עורכי דין דומב-בקבני, נוטריון וגישור
משרדינו מתמחה בקשת רחבה של נושאים משפטיים הקשורים לצוואות וירושות, החל מעריכת צוואות דרך הגשת בקשה לצו קיום צוואה, התנגדות לצוואה, עריכת הסכם ירושה מחודש ועוד… נשמח לסייע לכם לשמור על התא המשפחתי מאוחד ומרוצה!
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"