צו ירושה הינו מסמך בעל תוקף משפטי לכל דבר ועניין הניתן במשרדי הרשם לענייני ירושה או בבית הדין הרבני. צו הירושה נדרש במקרים בהם אדם הולך לעולמו מבלי להותיר אחריו צוואה. צו הירושה מגדיר את זהות היורשים ואופן חלוקת העיזבון ביניהם על פי קריטריונים שונים הקבועים בחוק.
כיצד מוציאים העתק צו ירושה? האם תזדקקו לשירותי עורך דין? ריכזנו את כל מה שצריך לדעת לפני שאתם ניגשים להוציא צו ירושה
לאחר מותו של אדם יש להסדיר את אופן חלוקת רכושו בין יורשיו באחת משתי הדרכים הבאות:
באמצעות צו צוואה – במידה והמנוח הותיר אחריו צוואה תקנית שתפסוק כיצד יש לנהוג ברכושו וממונו, אזי עיזבונו יחולק לפי רצונו החופשי המתבטא במפורט במסמך הצוואה.
באמצעות צו ירושה– במקרה בו המנוח נפטר בטרם הספיק לערוך צוואה בחיים חוקית, אזי העיזבון יחולק לפי החוק. על מנת להסדיר את זהות היורשים ואופן חלוקת הרכוש בין היורשים יש להוציא צו ירושה על ידי אחת מהרשויות המשפטיות הבאות:
הרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח – זהו הליך אזרחי פורמלי המצריך הגשת מסמכים מלאים כשורה, הליך זה פשוט לביצוע באופן יחסי.
בית הדין הרבני – זהו הליך דתי בו היורשים נדרשים להתפקד בבית הדין הרבני, הליך זה מורכב יותר מההליך האזרחי. ההחלטה באיזו דרך להוציא את צו הירושה נתונה בידי היורשים.
נקודה חשובה לציון, הוצאת צו ירושה אינה מתייחסת לשווי ולתוכן של העיזבון, אלא רק בהגדרת זהות היורשים ואופן חלוקת העיזבון ביניהם.
כיצד ניתן להוציא צו ירושה
את הבקשה לצו ירושה ניתן להגיש בצורה מקוונת או בצורה ידנית במשרדי הרשם לענייני ירושה. במרבית המקרים בקשות אשר מוגשות באינטרנט מקבלות מענה מהיר יותר מבקשות המוגשות באופן ידני. הבחירה כמובן נתונה בידי מבקש הבקשה.
בכדי להוציא צו ירושה על היורשים להגיש בקשה לצו ירושה באמצעות טופס ייעודי בלשכת הרשם לענייני ירושה במחוז מגוריו של המנוח או בבית הדין הרבני. יש למלא את הטופס כהלכה, לאמת אותו מול עורך דין ולצרף את המסמכים הבאים:
- תעודת פטירה של המוריש.
- במידה ואחד מהיורשים החליט לסלק את עצמו מהעיזבון יש לצרף את ההצהרה שלו על כך.
- אישור שליחת דואר רשום לכלל היורשים בדבר הגשת הבקשה.
- במידה והגשת הבקשה מתבצעת על ידי עורך דין יש לצרף ייפוי כוח לעורך דין.
- אישור תשלום אגרת בקשה לצו הירושה.
על מבקש הבקשה למלא את פרטיו האישיים, שם מלא, תעודת זהות, כתובת מגורים ועוד.
יש למלא את פרטיו האישיים של המוריש ולציין האם המוריש ערך צוואה או לא.
במידה ואחד מהיורשים אינו כשיר משפטית יש לציין זאת בטופס הבקשה. לדוגמה, האם אחד מהיורשים קטין, פסול דין או בהליך פשיטת רגל.
מבקש הבקשה נדרש לצרף הצהרה על כך ששאר היורשים מיודעים בדבר הגשת הבקשה לצו הירושה.
מומלץ לפרט אודות קרובי משפחתו של המוריש, והאם יש להם צאצאים בין החיים. זאת בכדי להבין לעומק את תמונת המצב המשפחתי, דבר זה עשוי לסייע בחשיפת היורשים הזכאים בקבלת הירושה.
בתום עריכת המסמכים כהלכה, על מבקש הבקשה לצרף הצהרה חתומה על ידי עורך דין לענייני ירושות, דין או שופט המאמתת את הנתונים המצורפים בבקשה.
מי רשאי להגיש בקשה לצו ירושה
בקשה לצו ירושה רשאים להגיש יורשיו של המנוח, במידה וקיים מנהל עיזבון, או בעל חוב של המנוח או אחד היורשים.
הגשתם בקשה לצו ירושה, מה עושים עכשיו?
לאחר הגשת הבקשה לצן הירושה הרשם לענייני ירושה יפרסם את הבקשה בעיתונות היומית, זאת על מנת לאפשר למתנגדים פוטנציאליים להגיש התנגדות במידה והם רואים את עצמם כנפגעים מצו הירושה.
במידה והוגשה התנגדות בזמן הנתון לכך הבקשה תעבור לידי האפוטרופוס שייבחן את הנתונים ויחליט האם להעביר את ההתנגדות לידיו של בית המשפט לענייני משפחה, לדחות את ההתנגדות ולאשר את הבקשה או במידת הצורך לדרוש מסמכים נוספים החסרים להשלמת הליך ההתנגדות.
במידה והליכי הגשת הבקשה עברו על מי מנוחות, ללא התנגדות או טעות בהגשת המסמכים. עם קבלת ההיתר, הרשם לענייני ירושה יוציא את צו הירושה וניתן יהיה לממש את עיזבונו של המנוח על פי צו הירושה.
העתק צו ירושה – מה זה וכיצד ניתן לקבל אותו
כיום ניתן לקבל את צו הירושה גם כצו דיגיטלי ממוחשב, כיצד ניתן לעשות זאת? את הצו הדיגיטלי נתן לקבל דרך הרשם לענייני ירושה כאשר מגישים את הבקשה לצו הירושה באופן מקוון. הצו הדיגיטלי מונפק באופן אוטומטי לאחר אישור הבקשה לצו הירושה הצו הדיגיטלי יישלח באופן מידי לכתובת האימייל של מבקש הבקשה או לעורך הדין שלו. כמו כן הצו יישלח לכל הגופים הרלוונטיים, כגון בנקים או גופי ממשלה שונים דוגמת משרד התחבורה, רשות מקרקעי ישראל, תאגידים שונים ועוד. מומלץ לשמור את הקובץ הדיגיטלי על כל מקרה בו תזדקקו להציג אותו, אף על פי שכל המוסדות הפורמליים מתעדכנים באופן אוטומטי ואינם זקוקים להצגת צו הירושה.
לסיכום, ניתן להגיש בקשה לצו ירושה באופן מקוון או ידני, לבחירתכם. מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני ירושה בהגשת הבקשה, זאת על מנת למנוע עיכובים מיותרים העלולים לקרות עקב התנהלות לא נכונה.
מחפשים עורך דין מקצועי שייצג אתם לאורך הדרך
R.D.B משרד עורכי דין דומב-בקבני, נוטריון וגישור משרדינו מתמחה בהוצאת העתק צו ירושה צווי ירושה וצוואה, עריכת צוואות וגישור במקרים של מחלוקות. התקשרו עוד היו ונשמח לסייע גם לכם להגיע למטרה.
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"