דאגה לעתיד הייתה מאז ומעולם נחלת חיינו, הפחד שמא נגיע למצב בו לא נוכל לטפל בעצמינו הוביל למציאת פתרונות חדשים, ייפוי כוח מתמשך הוא הפתרון האידיאלי ביותר. הידיעה שקיים אדם אמין אשר מופקד על קבלת ההחלטות שלנו במידה ולא נהיה כשירים לכך מעניקים רוגע ושקט נפשי
ייפוי כוח מאפשר לכל אדם להרחיב את חירותו ולבחור כיצד לעצב את גורלו במקרים של איבוד הדעת או הצלילות. המדריך הבא יספק לכם את כל המידע הרלוונטי ביותר בנושא ייפוי כוח והדרך הנכונה לנהל אותו
החיים מלמדים אותנו שהכול אפשרי, לטוב ולרע. כולנו עשויים לחיות שנים רבות בבריאות איתנה ומנגד כל אחד עשוי להגיע חלילה למצב בו הוא יאבד את היכולת לדאוג לעצמו ולקבל החלטות בנוגע לתחומים מכריעים כמו טיפולים רפואיים, ניהול עניינים כספיים ורכושניים. מצבים אלו עלולים לקרות כתוצאה מתאונות דרכים, דמנציה, מחלה קשה ועוד.
במצבים כאלו כל אחד צריך שיהיה אדם שיקבל עליו את האחריות לדאוג לבריאותו וינהל את תהליך קבלת ההחלטות הנדרשות לו בחיים. ובכן החדשות הטובות הן שזה אפשרי! אך לפני שרצים למנות את האדם יש להבין היטב את ההשלכות של ההליך ולהיעזר בעורך דין מקצועי המתמחה בעריכת ייפויי כוח שיוודא כי תהליך המינוי מתבצע כשורה תוך שמירה על האינטרסים שלכם.
מהו ייפוי כוח
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי המאפשר לכל אדם מעל גיל 18 ובעל יכולת הבנת משמעות המונח ייפויי כוח והשלכותיו, לקבוע כיצד ועל ידי מי ינוהלו ענייניו האישיים והכלכליים במידה והוא לא יוכל לנהל אותם בעצמו, עקב תאונת דרכים, מחלה קשה, מוגבלות נפשית ועוד.
את מי ניתן למנות כמיופה כוח
בחירת זהות מיופה הכוח נותנה בידי הממנה עם עמידתם של שני הצדדים במספר תנאים.
עורך הדין של הממנה אינו יכול לשמש כמיופה כוח.
מיופה הכוח אינו יכול להיות אדם אשר משלם לממנה עבור שירות בתחום הבריאות והסיעוד. כמו כן גם במידה והממנה שוכר דירה אצל מיופה הכוח, אלא אם מדובר בקרוב משפחה.
יש לוודא כי האדם המיועד אינו משמש מיופה כוח עבור יותר משני אנשים אלא אם מדובר בקרוב משפחתו של הממנה.
עם זאת הממנה רשאי לבחור מיופה כוח אחד או יותר שיפעלו בענייניו בנפרד או בשיתוף פעולה, לבחירתו. כמו כן הממנה רשאי לבחור כיד יחולקו הסמכויות השונות בין מיופיי הכוח. יתר על כן, מייפה הכוח רשאי למנות מיופה כוח נוסף והוא ישמש כמחליף של מיופה כוח מסוים, זאת במידה וייפוי הכוח פקע או שמיופה הכוח נפטר או החליט לפרוש מתפקידו.
מהם סמכויותיו של מיופה הכוח
היקף הסמכויות של ייפויי הכוח נתון לבחירתו של הממנה, האם לייפוי כוח יהיה תוקף בניהול ענייניו הבריאותיים והאישיים בלבד או שיכלול גם את ענייני הרכוש והממון גם יחד. הממנה יכול להגביל את תחום האחריות לנושאים מסוימים ואף להגביל את תוקפו של ייפוי הכוח או שלא להגבילו כלל.
עם זאת ישנן פעולות שמיופה הכוח לא יוכל לבצע אלא אם צוין בייפוי הכוח באופן מפורש שנושאים אלו נכללים תחת תחום אחריותו, ואלו הנושאים: מתן הסכמה לאבחון פסיכיאטרי, ביצוע פעולות מקרקעין להוציא השכרת נכס לתקופה שאינה עולה על חמש שנים. כמו כן מתן הלוואות, מתנות ותרומות שסכומן עולה על מאה אלף ש"ח מצריכות קבלת אישור מיוחד מבית המשפט.
יתר על כן מערכת החוק קבעה כי ישנן פעולות שבשום פנים ואופן לא יבוצעו על ידי מיופה הכוח והן: עריכת צוואה, המרת דתו של מייפה הכוח, ביצוע הליך מסירת תינוק או ילד לאימוץ והשתתפות בבחירות.
כך, למעט הפעולות היוצאות מייפוי הכוח, ניתן להפקיד בידי מיופה הכוח כמעט את כל תחומי האחריות בחייו של הממנה כגון ניהול ענייניו האישיים והיומיומיים של הממנה, ניהול ממונו, מקום מגוריו וקבלת החלטות רפואיות.
כיצד עורכים ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח נערך באמצעות טופס ייעודי, עליו יחתמו הממנה ומיופה הכוח. ההליך מתבצע מול עורך דין המוסמך בייפויי כוח מתמשכים מטעם האפוטרופוס הכללי. על מיופה הכוח להוסיף בכתב על גבי הטופס שהוא מבין לאשורו את היקף אחריותו מכוח ייפוי הכוח המתמשך. ולבסוף עורך הדין יידרש לאשר כי ייפוי הכוח המתמשך נערך בהסכמה חופשית ולפי רצונותיו של הממנה.
בתום עריכת ייפוי הכוח המתמשך יש להפקיד את הטופס החתום בידי האפוטרופוס הכללי. את המסירה ניתן לבצע באופן אישי או מקוון בעזרת עורך הדין החתום על ייפוי הכוח.
מתי ייפוי כוח מתמשך יכנס לתוקף
ייפוי כוח ייכנס לתוקפו כאשר הממנה מאבד את יכולת התפקוד וקבלת ההחלטות בתחום הנושאים שנקבעו בייפוי הכוח המתמשך. ניתן לפרט בהסכם את התנאים במדויקים בהם ייפוי הכוח המתמשך יכנס לתוקף. לדוגמה, הממנה יכול לקבוע כי ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף במידה ומייפה הכוח יאושפז בבית חולים במצב של חוסר תפקוד כללי ואי יכולת לתקשר עם הסביבה.
במידה ולא צוין בייפוי הכוח המתמשך תנאים מסוימים באשר לכניסת תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך, מיופה הכוח יידרש להציג לפני האפוטרופוס הכללי הצהרה שתכלול חוות דעת רפואית שתקבע כי מצבו הבריאותי של מייפה הכוח עונה על תנאי הכניסה לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך.
בחירת כניסת ייפוי הכוח לתוקף אינה נתונה בידי מיופה הכוח, עליו ליידע את ה"מיודע" בדבר קיום התנאים לכניסתו של ייפוי הכוח לתוקף. יש למסור הצהרה לאפוטרופוס הכללי ולצרף אליה חוות דעת פסיכיאטרית או רפואית לפי הצורך. ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקפו עם קבלת האישור מהאפוטרופוס הכללי.
כמה דברים לסיכום
עריכת ייפוי כוח זאת הדרך בה כל אדם רשאי לממש את זכותו ויכולותיו. בעזרת ייפוי הכוח המתמשך כל אדם רשאי להפקיד את ניהול קבלת ההחלטות שלו בידי בן אדם אחד או יותר מטעמו. כך ניתן לקבע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו של האדם במידה ולא יוכל לעשות זאת בעצמו.
R.D.B משרד עורכי דין ונוטריון
משרדינו מתמחה בתחום ייפויי כוח מתמשכים וכן בכול הקשור לירושות ולרישום צוואות וכן הגשת בקשה לצו ירושה , אנו נעשה כל שביכולתנו על מנת להבטיח את עתידכם בצורה הטובה ביותר, עם ליווי מקצועי ואישי לאורך כל הדרך, אתם נמצאים בידיים טובות.
מוזמנים ליצור איתנו קשר ונחזור אליכם בהקדם
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"