בישראל, המערכת המשפטית מסדירה את זכויות המקרקעין באמצעות חוקים ותקנות, המבטיחים את ההגנה על בעלי הזכויות ומסדירים את השימוש וההעברה של נכסים.
סוגי זכויות במקרקעין והגנותיהן המשפטיות
1. בעלות
זכות הבעלות היא הזכות החזקה ביותר במקרקעין, המאפשרת לבעלים לבצע כל פעולה חוקית בנכס, כולל מכירה, השכרה או העברה. הבעלות נרשמת במרשם המקרקעין (טאבו), והרישום מעניק לבעלים הגנה מפני תביעות צדדים שלישיים.
2.שכירות
שכירות היא זכות להחזיק ולהשתמש במקרקעין לתקופה מוגדרת ובתמורה, מבלי להיות הבעלים. שכירות העולה על תקופה של 5 שנים – מחייבת רישום במרשם המקרקעין, דבר המעניק לה תוקף קנייני ומגן עליה מפני צדדים שלישיים.
3.משכנתה
משכנתה היא זכות שעבוד על מקרקעין להבטחת חוב או התחייבות. המשכנתה נרשמת במרשם המקרקעין, והרישום מקנה לה תוקף משפטי ומעמד עדיף במקרה של חדלות פירעון.
4.זיקת הנאה
זיקת הנאה היא זכות להשתמש במקרקעין של אחר למטרה מסוימת, כגון מעבר, הנחת צינורות או שמירה על נוף פתוח. הזכות נרשמת במרשם המקרקעין, והרישום מבטיח את קיומה ומגן עליה מפני שינויי בעלות במקרקעין.
5.זכות קדימה
זכות קדימה מעניקה לבעליה את הזכות להציע לו תחילה לרכוש נכס מקרקעין במקרה שהבעלים מעוניין למכור אותו. הזכות נרשמת במרשם המקרקעין, והרישום מבטיח את מימוש הזכות במקרה של מכירה ומגן עליה מפני עסקאות נוגדות.
הגנות משפטיות
הרישום במרשם המקרקעין הוא ההגנה המרכזית על זכויות במקרקעין. הרישום מקנה לזכויות תוקף קנייני ומעמד משפטי חזק, המגן עליהן מפני תביעות או עסקאות נוגדות. בנוסף, חוק המקרקעין וסעיפים שונים בו מסדירים את ההגנות והחובות הנלוות לכל זכות, ומבטיחים את מימושן התקין.
הבנת סוגי הזכויות במקרקעין וההגנות המשפטיות הנלוות להן חיונית לכל העוסקים בתחום הנדל"ן ומסייעת בקבלת החלטות מושכלות ובשמירה על הזכויות הקנייניות.
לפרטים נוספים או לייעוץ מקצועי, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו.
