מינוי אפוטרופוס לגוף נדרש במקרים בהם אדם בוגר (מעל גיל 18) מגיע למצב בו הוא אינו מסוגל לדאוג לענייניו האישיים והרפואיים באופן עצמאי ואינו כשיר מבחינה משפטית
תפקיד האפוטרופוס הוא לדאוג לכל צרכיו הבריאותיים והנפשיים של האדם הנזקק לאפוטרופוס תוך הקפדה על שמירה על זכויותיו וכבודו. באילו מקרים נדרש למנות אפוטרופוס וכיצד ההליך מתבצע? על זאת ועוד נענה במאמר הבא
באילו מקרים נדרש למנות אפוטרופוס לגוף
במדינת ישראל כל אדם חופשי לבחור כיצד לנהל את חייו על פי שיקול דעתו, אולם במקרים בהם נבצר מהאדם היכולת לדאוג לעצמו ולענייניו יש למנות אדם חיצוני שיעשה זאת עבורו. מקרים נוספים בהם נדרש להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס:
- אדם פסול דין.
- אדם קטין (מתחת לגיל 18) שבית המשפט קבע כי הוריו אינם כשירים למלא את תפקידם.
- קטין שהוריו נפטרו.
- אדם בוגר שאינו מסוגל לנהל את ענייניו מפאת מחלת נפש, אוטיזם, פיגור שכלי מחלה חשוכת מרפא ועוד.
מינוי אפוטרופוס נעשה לאחר ששאר האלטרנטיבות נשללו מפאת חוסר התאמה, זאת מאחר שעצם מינוי אפוטרופוס לרכוש ולגוף שולל את זכויותיו הבסיסיות, חופש הבחירה ולעיתים אף מדובר בפגיעה עמוקה בכבודו של האדם הנזקק לאפוטרופוס. יחד עם זאת מינוי אפוטרופוס נועד כדי להגן על האדם, לדאוג לרווחתו ולמנוע מקרים בהם הוא עשוי להית מנוצל בשל מצבו.
מהם תפקידיו של האפוטרופוס לגוף
מהות תפקידו של האפוטרופוס לגוף היא לדרוש בטובתו של האדם הנזקק לאפוטרופוס, מבחינה אישית ורפואית, לשמור על בריאות תקינה ולדאוג לכל מחסורו במסירות רבה תוך עמידה בסמכויות שהוגדרו לו על ידי בית המשפט.
אפוטרופוס לגוף שאחראי על התחום הרפואי יקבל החלטות בנוגע לפרוצדורות רפואיות שונות, האם לדחות או לאשר טיפולים רפואיים המצריכים את הסכמתו של האדם. במידה וחסוי מסרב לשתף פעולה, בית המשפט יתערב ויסדיר את ההתנהלות מול האדם הזקוק לאפוטרופוס.
לאחר המינוי על האפוטרופוס לברר מהם צרכיו של האדם, כדי לעשות כן עליו לבדוק מה מצבו הבריאותי של האדם מבחינה נפשית ופיזית, לתקשר את רצונותיו של האדם הנזקק לאפוטרופוס במידה והוא בעל מסוגלות להביע את רצונותיו.
תפקיד האפוטרופוס לגוף הוא לדאוג לענייניו האישיים של האדם הנזקק לאפוטרופוס, החל מבחירת מקום מגוריו דרך קבלת החלטות בנוגע לפרוצדורות רפואיות ועד ליצירת שגרת יום בריאה ונכונה הכוללת מפגשים חברתיים, תכנים ופעילויות שונות שיסייעו להתפתחות האדם, בכדי לעשות כן על האפוטרופוס להיות בקשר עם הגורמים המקצועיים שעובדים עם האדם כגון, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, רופאים, מדריכים ועוד.
מלבד זאת ישנה חשיבות עליונה שהאפוטרופוס לגוף יעבוד בשיתוף פעולה עם האפוטרופוס לרכוש, כך שניהם יוכלו לנהל את ענייניו הכלכליים, הרפואיים וכל מה שקשור לרכושו של האדם בצורה הטובה והאפקטיבית ביותר.
כיצד מתבצע הליך מינוי אפוטרופוס
כדי שבית המשפט ידון בענייניו של האדם ויפסוק האם נדרש מינוי אפוטרופוס עבורו יש למלא את השלבים הבאים כהלכה:
- שלב הראשון- יש להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס לבית המשפט, באמצעות טופס בקשה ייעודי, מלא כשורה.
- שלב שני- הגשת חוות דעת רפואית או פסיכיאטרית מגורמים מקצועיים שתכלול את פירוט מצבו הנפשי או הרפואי של האדם ותפסוק האם הוא מסוגל לטפל בעצמו וכשיר לקבל החלטות (במידה וניתן מומלץ לצרף תצהיר של עובד סוציאלי).
- שלב שלישי- יש לצרף כתב הסכמה חתום על ידי בני משפחתו של האדם, בו יצוין שהם מסכימים למינויו של האפוטרופוס וכי הם מוותרים על התפקיד. במידה ואחד מבני המשפחה מתנגדים למינוי האפוטרופוס יש לציין זאת במסמך.
- שלב רביעי- תשלום אגרת הבקשה למינוי אפוטרופוס.
- שלב חמישי- בשלב הזה, לאחר בדיקת כל הנתונים המצורפים לבקשה ובצרוף תצהיר מהאפוטרופוס הכללי, בית המשפט יפסוק האם מינוי האפוטרופוס מאושר או לא.
לאחר בחינת כל הפרמטרים הנחוצים, בית המשפט יגדיר את היקף סמכויותיו של האפוטרופוס לגוף ומהם זכויותיו של האדם הנזקק לאפוטרופוס. באמצעות הליך זה ניתן להגן על האינטרסים של האדם הנזקק לאפוטרופוס ולמנוע חילוקי דעות וריבים משפחתיים באשר לקבלת החלטות שישפיעו על עתידו של האדם.
לסיכום
אין ספק, מינוי אפוטרופוס לגוף הינו הליך מורכב ורגיש ויש לעשותו בצורה מקצועית. מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין לענייני משפחה שיסייע לכם לצלוח את ההליך על הצד הטוב ביותר, כך תוכלו להיות בטוחים שהמינוי יעשה כשורה וזכויותיו של האדם הנזקק לאפוטרופוס ישמרו.
העבודה שלנו, השקט שלכם
חברתנו מתמחה בדיני משפחה לרבות אפוטרופסות, אנו מעניקים ייצוג וליווי משפטי ברמה הגבוהה ביותר. אצלינו תקבלו ליווי אישי לאורך כל הדרך!
מוזמנים ליצור עמנו קשר או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
חברת R.D.B עורכי דין, גישור ונוטריון הבית שלך לעולם המשפט
"האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי כל תיק הינו ייחודי ומשכך יש לבחון אסטרטגיה משפטית בכל תיק לגופו"