מדינת ישראל קבעה, אדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו ולנהל את עניינו הרפואיים והכלכליים יהיה מטופל על ידי גורם חיצוני אותו ימנה בית המשפט או בית הדין, הליך המינוי נקרא אפוטרופסות.
איזה סוגי אפוטרופוסים יש, מה תפקידם ובאילו מקרים בית המשפט ממנה אפוטרופוס? במאמר הבא נענה לכם על כל השאלות.
סוגי אפוטרופוסים
מינוי אפוטרופוס הוא המוצא האחרון בהעברת האחריות והטיפול בעניינו של אדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו. יש לבחון היטב את הפרמטרים השונים בטרם ממנים את האפוטרופוס, מאחר והאקט הנ"ל שולל את זכויות היסוד והחירות של האדם. מסיבות אלו הליך המינוי מצריך מעורבות של בית המשפט שיבחן את הנתונים ויבצע את מינוי האפוטרופוס במידה ונדרש. ישנם שני סוגי אפוטרופסות והם: אפוטרופוס לענייני גוף ונפש ואפוטרופוס לענייני רכוש, המאמר הבא יבחן את שני הסוגי האפוטרופסות, מה תפקידם, מי יכול להתמנות וכיצד מבצעים את המינוי.
מהם תפקידיו של האפוטרופוס לענייני גוף ונפש?
התפקיד העיקרי של אפוטרופוס הוא לדאוג לצרכי אדם אשר אינו מסוגל לדאוג לעצמו מפאת מגבלות שכליות נפשיות ועוד. תפקיד האפוטרופוס כולל גם ניהול וייצוג בכל ההליכים המשפטיים כמו כן קבלת החלטות בנוגע לטיפולים רפואיים. במידה ובן חסותו של האפוטרופוס קטין, יש לדאוג ללימודיו וחינוכו של הקטין, כמו כן האפוטרופוס רשאי לקבוע את מקום מגוריו של הקטין. הורים הם האפוטרופוסים של ילדיהם מכוח הטבע, אלא אם בית המשפט החליט אחרת.
מהם תפקידיו של האפוטרופוס לענייני רכוש?
- ניהול תשלומים – תפקיד האפוטרופוס הוא לנהל ולבצע תשלומים שוטפים עבור בן חסותו, כמו פריעה והסדרת חובות ותשלומים בזמן.
- הפקת דו"ח שנתי לאפוטרופוס הכללי – הואיל והאפוטרופוס מגיש דו" תקופתי לאפוטרופוס הללי והוא כולל את כל ניהול החשבונות והכספים של בן חסותו. אל הדו"ח יצורפו כל הקבלות והאישורים השונים בדבר פעולות שנעשו ברכוש ובחשבון הבנק של האדם.
- מימוש זכויות – חלק מהאחריות המוטלת על האפוטרופוס היא לפעול למימוש זכויותיו של בן חסותו מול הרשויות השונות. לדוגמה: לדאוג לקבלת הנחה בדמי הארנונה, תשלום מס מופחת ועוד.
- שירותים מקצועיים – מעת לעת עולה הצורך להסתייע בשירותים מקצועיים עבור האדם. האפוטרופוס רשאי לשכור או לרכוש את השירותים הנדרשים עבור האדם, או לקבלם בחינם כמובן. כמו לדוגמה, פנייה לקבלת סיוע משפטי במשרד המשפטים.
- ביטוחים והשקעות פיננסיות – בין תחומי האחריות של האפוטרופוס עליו להשקיע את כספו של בן חסותו בקרנות וביטוחים שונים, כמו כן לדאוג לניהול ותחזוקה שוטפת של נכסיו. זאת על מנת שלבן חסותו יהיה מקור הכנסה נוסף עליו הוא יוכל להישען.
- ביצוע צעדים הדורשים את אישור בית המשפט – ישנן פעולות משפטיות כמו ביצוע עסקאות בנכסיו של האדם או קלת הלוואה המצריכות את אישור בית המשפט.
תהליך מינוי אפוטרופוס
בקשה למינוי אפוטרופוס יכולה להתבצע על ידי חבר, קרוב משפחה, הורה או בן זוג של אדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו. לעיתים מבקשי הבקשה יכולים להיות גם היועץ המשפטי לממשלה או נציג מטעמו.
את הבקשה למינוי אפוטרופוס מגישים לבית המשפט לענייני משפחה בתחום הסמכות אשר במקום מגוריו של האדם.
יש לכלול בבקשת המינוי את המסמכים הבאים:
- תביעה למינוי אפוטרופוס – על מבקש הבקשה לציין בטופס את פרטי מבקשי המינוי לאפוטרופסות, פרטי האדם המדובר, והסיבות בגללן אדם זה נזקק לאפוטרופוס. בבקשת המינוי ניתן להתמנות לאפוטרופוס גוף, אפוטרופוס רכוש או אפוטרופוס שיטפל בכלל הנושאים.
- תצהיר אימות נתונים – נדרש לצרף למסמכים גם תצהיר שיאמת את הנתונים והעובדות המצוינות בבקשה למינוי האפוטרופוס, יש לאמת את התצהיר בנוכחות עורך דין לענייני אפוטרופוס.
- חוזה הסכמה – באם מבקשי המינוי אינם הוריו, אחיו, בן זוגו או אחד מילדיו של האדם, המבקשים ידרשו לחתום מול עורך דין או עובד סוציאלי על כתב הסכמה למינויו של המבקש.
- חוות דעת רפואית – יש לצרף חוות דעת של פסיכיאטר או רופא משפחה במידה ומדובר באדם מעל גיל 18. יש לכלול בחוות הדעת את מצבו הנפשי והרפואי של האדם ולציין את רמת המסוגלות שלו לדאוג לצרכיו ולענייניו האישיים.
מי יכול להתמנות לאפוטרופוס?
את תפקיד האפוטרופוס יכול לקבל אדם, ארגון, תאגיד או ישות משפטית כגון עמותות שונות, מוסד חסויים או האפוטרופוס הכללי.
חברת R.D.B עורכי דין גישור ונוטריון, אנחנו יכולים לסייע לכם!
חברתנו בעלת ניסיון ובקיאות רבה בכל הנוגע בהליכי מינוי אפוטרופוס. אנו מעניקים ללקוחותינו ייעוץ אישי ומקצועי לצד ליווי משפטי שיסייע לכם לצלוח את כל ההליכים הנוגעים למינוי אפוטרופוס ליקיריכם.
חברתנו תכוון אתכם בצורה מדויקת ונעימה, תוך שמירה על שקיפות ותקשורת הדוקה לאורך הדרך. אנחנו נשאר לצידכם גם בהחלטות משפטיות חשובות לאחר מינוי האפוטרופוס. כי טובתכם חשובה לנו! צרו קשר כעת.
הבית שלך לעולם המשפט – חברת R.D.B עורכי דין גישור ונוטריון
*האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי*
מאמרים נוספים באתר
- ייפוי כוח מתמשך.
- עורך דין ירושה.
- דף הבית – עו"ד ריקי בקבני.